Solartestaus vs. UV-testaus

Auringonsäteilytestauksen ja uv-testauksen erot

Tuotteen ja materiaalin ikääntyminen on monen tekijän summa. Ulko-olosuhteissa auringonsäteilyn vaikutus on merkittävä mutta myös sisätiloissa erityisesti ikkunan läheisyydessä auringonvalon vaikutukset ovat huomattavia. Ultraviolettisäteily (UV-säteily) on auringonsäteilyn osa lämpösäteilyn ja valon lisäksi.

UV-säteily on merkittävin osa materiaalien vanhenemisessa, vaikka uv-säteilyn määrä auringonsäteilystä on vähäinen, 5-7%. Esimerkiksi monet maalitehtaat käyttävät testauksissaan vain uv-säteilyä. UV-testauksessa ei ’tuhlata’ energiaa pidempiaaltoisen säteilyn (näkyvä valo ja lämpösäteily) tuottamiseen, siksi se on kustannuksiltaan matalampaa kuin ns. kokospektritestaus.

UV-testauksessa täytyy kuitenkin muistaa, että näkyvän valon ja lämpösäteilyn vaikutukset jäävät kokonaan testaamatta. Siksi uv-testi on luonteeltaan enemmän vertailevaa testausta, ja jolla voidaan sulkea pois sellaiset materiaalit tai pinnoitteet, jotka eivät kestä uv-säteilyä – eivät ne silloin kestä auringonsäteilyäkään. Tämäkin on arvokas tieto. Jos materiaali tai pinnoite kestää uv-säteilyä vielä ei voida olla varmoja sen käyttäytymisestä auringonpaisteessa.

Räätälöityjä uv-testauksia voidaan tehdä esimerkiksi ympäristö- ja ikääntymisanalyysin perusteella