We know the sun.

Raudoitusvälike, betonivalutarvike, rakentaminen, case B

Tuotenimi:
Holvi- ja siltavälike (tuotenumero 1705, Okaria)
Testimetodi:
Auringonsäteilyn, uv:n ja lämmön vaikutus, mekaaninen testaus
Asiakas:
Okaria Oy

Testauksen tarkoitus

Testauksessa selvitettiin auringon ultraviolettisäteilyn (uv-säteily) ja lämmön pitkäaikaisvaikutuksia raudoitusvälikkeen mekaaniseen kestävyyteen. Testauksessa käytettiin holvi- ja siltavälikettä, tuotenumero 1705 (numerointi Okaria Oy:n tuotekuvaston mukaan). Testauksen tulos on yleistettävissä myös muun kokoisiin samasta materiaalista tehtyihin Okarian holvi- ja siltavälikkeisiin.

 

Testausmenetelmä

Siltavälikkeen kahta identtistä näyte-erää on altistettu samanaikaisesti kahdessa rinnakkaisessa altistuksessa; 500 tunnin uv-altistuksessa ja 500 tunnin lämpöaltistuksessa ilman uv-säteilyä. Molemmissa altistuksissa näytteiden lämpötilat olivat samat, +40°C. UV-altistuksen aikana kertynyt UV-säteilyn energiamäärä on saman suuruinen kuin keskimäärin vuoden aikana Etelä-Suomessa vaakatasolle kertyneen UV-energian määrä. Testausmenetelmä perustuu standardiin ISO 4892-1 ja -3. Näytteille suoritettiin mekaaninen testaus ennen ja jälkeen altistusten sekä altistusten kuluessa. Välimittausten avulla voidaan määrittää tarkemmin, koska mahdollinen mekaaninen muutos tapahtuu.

Tulos

Auringon UV-säteilyllä ei ole vaikutusta holvi- ja siltavälikkeen mekaanisiin ominaisuuksiin. Auringon aiheuttama pitkäaikainen lämpörasitus heikentää tuotteen mekaanisia ominaisuuksia noin 15%.

Holvi- ja siltavälike 1705
Välikkeen murtumistapa mekaanisessa testauksessa

Valmistajan tuotesivuille pääset tästä.